Crypto

Wat is Crypto

In 2008 raakte de financiele crisis in een stroomversnelling, nadat de belangrijke Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging. Het gevolg daarvan was dat mensen, bedrijven en overheden wereldwijd het risico liepen hun bij de bank ondergebrachte eigendommen kwijt te raken. Kort daarna publiceerde een onbekend persoon of met de alias Satoshi Nakamoto een document genaamd “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Hierin legt Satoshi zijn uitvinding, Bitcoin, uit: een decentraal (P2P) digitaal netwerk om onderling betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid.

In eerste instantie was Bitcoin dus niet eens bedoeld als digitale valuta, maar als een waterdicht systeem om geld rechtstreeks van de ene partij naar de andere partij te kunnen sturen zonder tussenkomst van een financiële instelling. We zullen proberen om uit te leggen hoe zo’n decentraal systeem voor digitaal geld (cryptocurrency) werkt.

Cryptogeld in de praktijk: wat is het?

Net als met geld op een bankrekening, draaien digitale valuta uiteindelijk om een getal in een database dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Zowel voor valuta’s zoals Euro’s of Dollars op een bankrekening, als cryptocurrencies zoals Bitcoin / Ethereum / Litecoin / Monero / Bytecoin, geldt dat dit getal in de database door niemand kan worden aangepast tenzij aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Cryptocurrencies kunnen net als “gewone” valuta gebruikt worden om betalingen te verrichten. Binnen het netwerk van de betreffende cryptomunt zal een betaling moeten worden bevestigd door meerdere onderdelen van het netwerk, waarna de transactie wordt vastgelegd in een grootboek. Dit grootboek noemt men: de blockchain.

Aan de slag met Crypto

Bijna iedere blockchain technologie kent wel zijn “eigen” cryptografische token, lees: een cryptovaluta. Cryptocurrencies kunnen bemachtigd worden door ze te minen, verdienen of kopen.
Voor de meeste mensen die geld willen verdienen met blockchain, is investeren in cryptocurrencies de meest logische stap: Simpelweg komt dit neer op het kopen of minen van een cryptocurrency en deze weer verkopen nadat de cryptomunt in waarde is gestegen. Om te starten met handelen in cryptocurrency neemt u de volgende stappen:

Stap 1: Kies een of meerdere cryptocurrencies waar u in wilt investeren.
Stap 2: Nadat u heeft besloten in welke cryptomunt(en) u wilt investeren, maakt u hiervoor een cryptocurrency wallet aan of koopt u een hardware wallet voor extra veiligheid.
Stap 3a: U kunt nu de gewenste cryptocurrencies gaan kopen. De meest makkelijke manier is doorgaans eerst Bitcoin kopen en deze vervolgens (gedeeltelijk) wisselen voor andere coins, de zogenaamde altcoins. Kopen: dit kun je doen bij Litebit of Bitcoin Meester.
Stap3b: Ukunt misschien de gewenste cryptocurrencys gaan minen door zelf een miner aan te schaffen bij ons of om een miningcontract af te sluiten. Bij Genesis mining kun je hashpower huren middels een contractvorm van bv 2 jaar of levenslang. Je besteld, betaald (eenmalig) en krijgt voor de afgesloten periode je hashpower om een coin te minen bij hun. Deze kun je weer naar je eigen wallet laten sturen.
Stap 4: U kunt nu het koersverloop van uw favoriete cryptocurrencies bijhouden. Houd de markt in de gaten, maar laat u niet te veel beïnvloeden door koersschommelingen op korte termijn: in paniek verkopen is nooit een goed idee en zolang u uw cryptocurrencies niet verkoopt maakt u ook geen verlies.
Stap 5: Wanneer uw blockchain investeringen gestegen zijn in waarde en u een rendement behaald heeft waar u tevreden mee bent, kunt u de cryptocurrencies weer verkopen of verhandelen op bv een exchange als Binance

Begrippenlijst Crypto

Altcoins HODL of toch maar verkopen vanwege FOMO? Wie zich stort op Bitcoin en andere cryptovaluta, zal het blockchainjargon om de oren vliegen. Vandaar, een begrippenlijst.

 • Altcoin, de afkorting voor alternative coin, ofwel alternatieve coin, ofwel alle blockchainprojecten en daaraan gerelateerde valuta die naast Bitcoin bestaan.
 • Bearish, een neerwaartse trendlijn.
 • Block is een onderdeel van de Blockchain (blokketen) en wordt meestal via een versleutelde hash verbonden met het voorgaande blok in de blokketen.
 • Blockchain, heel netjes uitgelegd door Nieuwsuur, maar in tekst: een gedecentraliseerde database die een datalijst bijhoudt die niet gemanipuleerd kan worden.
 • BTC (฿). Ik ben niet van plan alle valuta uit te spellen, maar Bitcoin is een uitzondering.
 • Bullish, een opwaartse trendlijn.
 • Core wallet, een digitale portemonnee om je munten in te bewaren. Bezit heel de blockchain en biedt in veel gevallen programmeurs de mogelijkheid om met tools op of in de blockchain te ontwikkelen.
 • Circulation supply Het aantal coins van een bepaalde cryptovaluta in de omloop
 • Dapps, ofwel blockchain applicaties, dus we decentrale applicates, afgekort als dapps.
 • DYOR staat voor Do Your Own Research, vrij vertaald: Doe zelf onderzoek. Deze term is 1) voor personen die zonder enige vorm van onderzoek een vraag stellen 2) een disclaimer als iemand een tip geeft voor de aankoop van een bepaalde cryptofoon.
 • Electrum Wallet Een snelle, simpele portomonnee waarin je munten kunt bewaren/uitlezen. De blockchain wordt niet gedownload, maar geleverd via een derde partij.
 • Encryptie, gegevensvergrendeling die vaak enkel met een sleutel (private key) kan worden ontgrendeld.
 • Exchange, soms coinexchange genoemd, is het wisselkantoor waar kopers en verkopers kunnen handelen in Bit- en altcoins. Voorbeelden zijn Litebit, BTCdirect, Kraken en Bittrex.
 • FOMO betekent Fear Of Missing Out. Zoals de term doet vermoeden: De Bitcoin of een altcoin stijgt enorm in waarde en beleggers stappen zonder rationale – dus emotie – in, omdat ze bang zijn de boot te missen.
 • FUD staat Fear, Uncertainty & Doubt (angst, onzekerheid en twijfel). In de cryptowereld komt FUD neer op het verspreiden van angst, onzekerheid of twijfel over bepaalde blockchainprojecten.
 • Hard fork, een permanente afsplitsing van de huidige blockchain, waardoor een nieuwe blockchain ontstaat met eigen (nieuwe) regels. Een bekend voorbeeld hiervan is Ethereum en Ethereum Classic.
 • Hash, een versleuteling die niet meer ongedaan kan worden gemaakt.
 • HODL, ofwel een hold (houden), maar dan verkeerd geschreven. Naar verluidt een Bitcointalkgebruiker die in een dronken bui over zijn toetsenbord uitgleed. HODL is tegenwoordig jargon voor ‘langetermijninvesteerder’
 • ICO, Initial Coin Offering. Een crowd sale waarin men de mogelijkheid wordt geboden digitale munten van een nieuwe blockchainproject aan te schaffen.
 • Market cap, Prijs per coin x het aantal coins in de omloop
 • Max Supply, Het maximaal aantal munten van een bepaalde cryptovaluta die ooit zullen worden uitgegeven
 • Miner, apparaat dat de blockchain(transacties) valideert.
 • Miner reward (block reward), de beloning die een miner ontvangt voor de rekenkracht die hij levert om nodes in de blockchain te controleren.
 • Node Een computer of ander digitaal knooppunt met een volledige kopie van de blockchain van desbetreffend netwerk. Primair doel: consensus leveren over welk block wordt toegevoegd aan de blockchain en valideert deze.
 • Public key, openbaar toegankelijke ‘sleutel’, in de cryptocurrency je wallet.
 • Private key, de privésleutel om je wallet te kunnen openen.
 • Proof of Stake, controle van de blockchain wordt gedaan door (wallet)adressen met een bepaalde hoeveelheid coins. Hoe meer coins, hoe meer rekenkracht je levert voor het valideren van desbetreffende blockchain.
 • Proof of Work is grofweg een methode waarin een blockchain(transactie) wordt gevalideerd met computerrekenkracht. Hoe meer rekenkracht je levert voor het verifiëren, hoe meer kans op het ontvangen van de block reward.
 • Satoshi is de kleinste deel van een Bitcoin, te weten 0,00000001.
 • Wallet, een digitale portomonnee op cryptocurrency in te bewaren. Voorbeelden zijn Jaxx, Exodus en de Gulden wallet.
WhatsApp
Verzend via WhatsApp
Scroll to Top